Bjarteblogg

Kaffe i tastaturet

Panikken bredte seg da det ble sølt kaffe på tastaturet mitt i dag. Jeg skal ikke røpe hvem det var, bortsett fra at det ikke var meg.

Hva gjør en når det ligger kaffe og flyter rundt i tasturet? Etter litt lynkjapp surfing (på en annen datamaskin) fant jeg ut følgende: Regel nummer 1 er (hvis vi ser bort i fra "Aldri ha drikke i nærheten av datamaskinen",) trekk ut ledningen så det ikke blir noen kortslutning. Hold så tastaturet på høykant så ett av hjørnene peker ned. Da samler alt seg på en plass i stedet for å skvulpe rundt alle steder. Det siste fant jeg ut litt for sent.

Jeg kan minnes en histore på nettet for en stund siden (med flotte bilder) om en som vasket tastaturet sitt i oppvaskemaskinen, så jeg surfet litt rundt for å finne ut om det var lurt. Jeg fant ut at du risikerer at ting som fjærer, batterikontakter (hvis du har trådløst tastatur) og annet metall begynner å ruste. Smurningen som sørger for at ting ikke knirker forsvinner også. I nødstilfelle kan du bruke en industrivaskemaskin som bruker destillert vann, men ikke hvis vannet er hardt. Jeg kom ikke på noen i farten som har det, så jeg slo det fra meg.

Å demontere et Apple Pro Keyboard er visst møysommelig jobb, med rikelig av knøttsmå skruer. Jeg leste om en som hadde prøvd, og han anbefalte kraftig å heller kjøpe et nytt. Så da skrinla jeg den planen også. Men så fant jeg ut at på de fleste nye Apple keyboard så er det forholdsvis lett å ta av tastene. Så jeg lirket innunder en brevåpner og poppet de av, lett som bare det. Jeg kom på etter en stund at det hadde kanskje vært lurt å ta et bilde av tastene først, så det blir litt lettere å få alt på plass igjen.

Forsiktig vask med q-tips, litt tørking, pusle bitene på plass igjen, og så er det forhåpentligvis godt som nytt. Jeg lot det tørke over natten, og plugget det, lett bekymret, inn i usb-porten igjen. Alt fungerte som det skal, og det ser til og med rent ut.