Bjarteblogg

Project Gutenberg

Johannes Gutenberg (eller Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg som vi kaller han vi som er inne på det,) er jo kjent som trykkekunstens far i Europa. Han bidrog kraftig til at flere folk fikk lest bøker. Han startet å selge biblene sine for den nette sum av tre årslønner, som var en voldsom reduksjon i forhold til de håndskrevne som fantes fra før. Og i hans ånd så driver en fin gjeng Project Gutenberg.

Etterhvert som det har gått en stund så går copyright´en ut på bøker og de tilhører allmennheten, eller public domain som det heter på engelsk. Den korte versjonen er at alt som ble utgitt før 1923 er gratis. Så på www.gutenberg.org så finner du 19.000 gratis elektroniske bøker. Og du finner linker til gratis programmer til å lese disse på Mac, Windows, Linux, Palm og hånholdt pc. Ingenting av dette er nytt (Gutenberg - midten av 1400-tallet, Project Gutenberg - 1971), men i går tok jeg meg en tur innom og lurte på om det var noe bra der. Og det var ikke måte på godbiter. Innen kort tid hadde jeg 35 klassikere lastet inn på min lille venn Palm Tungsten E og var godt igang med "The Importance of Being Earnest" av Oscar Wilde. (Mange har lurt på om det ikke er litt tamt å lese bøker på en PDA, men jeg synes nesten det er bedre. Trenger ikke lys, ligger bedre i hånden, er lettere, jeg trenger ikke bla, og med autoscroll leser jeg faktisk betydelig fortere enn vanlig.) Jeg ble litt skuffet da jeg skjønte at det er et skuespill, men ikke nok til å gi meg. Det viste seg å være en komedie der det hagler med ordspill, gode kommentarer og visdomsord. La meg gi noen eksempler:

All women become like their mothers. That´s their tragedy. No man does. That´s his.

To speak frankly, I am not in favour of long engagements. They give people the opportunity to finding out each other´s [sic] character before marriage, which I think is never advisable.

Hesitation of any kind is a sign of mental decay in the young, of physical weakness in the old.

My dear fellow, the truth isn´t quite the sort of thing one tells to a nice, sweet, refined girl. What extraordinary ideas you have about the way to behave to a woman!

I never travel without my diary. One should always have something sensational to read on the train.

Ernest has a strong and upright nature. He is the very soul of truth and honour. Disloyalty would be as impossible to him as deception. But even men of the noblest possible moral character are extremely susceptible to the influence of the physical charm of others.

I hope, Cecily, I shall not offend you if I state quite frankly and openly that you seem to me to be in every way the visible personification of absolute perfecton.

(Ok, kanskje ikke like kult når det er tatt ut av sammenheng, men i alle fall en liten smakebit.) Jeg måtte selvfølgelig lese den ferdig før jeg kunne legge meg. Da jeg etterpå sjekket på internett hva andre folk synes om den, så var det jammen ikke få som mener det er den beste komedien som er skrevet noensinne. Jeg har ikke lest nok komedier til å uttale meg om det, men jeg likte den og det blir nok flere Oscar Wilde bøker.

Og i dag har jeg kommet godt i gang med Prinsen "Fyrsten" av Machiavelli som handler om hvordan oppnå makt og hvordan holde på den. Obligatorisk lesing for enhver politiker. Med overskrifter som: "Concerning the way to govern cities or principalities which lived under their own laws before they were annexed." så skjønner du hvor det bærer hen. For å oppsummere kort:

  1. Ruin them

  2. Reside there in person

  3. Permit them to live under their own laws

Kjenner jeg begynner å bli litt klar for å annektere Sverige. Eller i det minste Hjemtland og Herjedalen.

P.S. Har du lest noen bra bøker som kan anbefales?